Ametist

WHAT IS AN AMETHYST?

Najbolj priljubljen med vsemi kristali, ametist, vsekakor osupljuje s svojo živo vijolično barvo in močnim duhovnim pomenom. Beseda ametist, ki izhaja iz grške besede améthystos, dobesedno pomeni 'ni opijen'. Ni čudno, da je to ultimativni zdravilni dragi kamen! Njihova vrednost pa ni odvisna od tega, kaj lahko naredijo za duhovnost uporabnika, temveč od njihove barve. Globejša kot je vijolična barva, višja je vrednost. Je kamen iz družine kremena s trdoto 7 po Mohsovi lestvici, zaradi česar je trpežen dragi kamen za vsakodnevno nošenje.

Polished Amethyst gemstone in deep purple.

 

LASTNOSTI AMETISTA

Ametist, rojstni kamen za Ribe in februarski rojstni kamen, je najboljši duhovni dragi kamen. Znan kot kamen miru, pomaga ostati miren in prizemljen in je popoln kamen za izboljšanje intelektualnega razmišljanja, saj naj bi bil znan tudi v ajurvedski medicini, da človeku odpre tretje oko, ki velja za vir moč in modrost. Prav tako izboljša koncentracijo, zato je koristno nositi ametist ali biti blizu njega, ko delate na intenzivnih projektih.


OD KOD PRIHAJAJO AMETISTI?

Ametiste lahko najdemo na več mestih po svetu, vendar jih večinoma izkopljejo v Braziliji in Urugvaju, nekaj nahajališč pa je med drugim mogoče najti v Indiji, na Madagaskarju, pa tudi v Kanadi, Franciji, Šrilanki in Tanzaniji. Naši ametisti prihajajo z vsega sveta, večinoma iz Indije in Madagaskarja, pa tudi iz Brazilije.

Raw Amethyst crystal cluster.

EDINSTVEN

Vijolična barva ametista se razlikuje po intenzivnosti in lahko jo najdemo s svetlo vijolično barvo, ki se pogosto imenuje tudi ametist sivke. Vrednost teh ni tako visoka kot tistih, ki imajo močne vijolične odtenke. Najpogostejša tehnika, ki se uporablja za izboljšanje barve in tržnosti naravnega ametista, je toplotna obdelava. Temni ametist nekoliko osvetli in odstrani neželene rjavkaste vključke, zato je za kupca privlačnejši in lepšega videza. Toplotna obdelava tudi nekoliko popravi kamen, zato je najbolje, da se ametistom, ki so bili toplotno obdelani, izogibate dolgim sončnim dnevom na plaži, saj lahko dolgotrajna izpostavljenost neposredni sončni svetlobi povzroči, da barva zbledi. Na splošno so skoraj vsi fasetirani ametisti čisti za oči, kar pomeni, da nimajo nobenih vključkov. Če se lahko zgodijo redki vključki, se v tem primeru uporabijo kot kroglice ali kabošoni.

Skoraj vsi fasetirani ametisti so čisti za oči; to pomeni, da s prostim očesom ni mogoče videti nobenih vključkov. Material z očesom vidnimi vključki je običajno razrezan v kroglice ali kabošone.

 

Elegant Amethyst ring.

VSE MNOGE OBLIKE

Na našo srečo je nahajališč naravnega ametista veliko, tako da smo lahko kar se da ustvarjalni, ko gre za ta dragi kamen. Ametist lahko dobite v različnih vrstah rezov in v večjih karatnih velikostih. Pri Capucinnu smo izdelali prstane s klasičnim okroglim in ovalnim ametistom, pa tudi s princeskastim rezom in drugo.

KAKO SKRBET ZA SVOJ NAKIT IZ AMETISTA?

Izogibajte se uporabi ostrih čistilnih postopkov, kot so ultrazvočni čistilci in uparjalniki ali kemikalij za Amethyst. Najboljši način za čiščenje ametista je uporaba tople milnice in mehke krtače ali krpe. Prepričajte se, da je vaš nakit Amethyst popolnoma suh, preden ga nosite ali shranite. Najbolje je, da ametist shranite v žametno vrečko. Ker je ametist bolj dovzeten za poškodbe kot trši dragulji, kot so rubini, safirji in diamanti, nakita iz ametista ne shranjujte poleg njih, saj lahko opraskajo površino tega čudovitega dragulja.