Diamant

ŠTIRJE C-JI

Štirje C-ji diamanta predstavljajo štiri glavne sestavine njegove lepote in strukture: Rez, Barva, Čistost in Karat. Ko opazujete diamant, oko zazna ravnovesje njegovih značilnosti in komponent, vključno, vendar ne omejeno na, štiri C-je.

Vsak od C-jev je ocenjen na lestvici in ga je mogoče oceniti glede na kakovost. Čeprav obstaja nekaj univerzalne terminologije in standardnih ocenjevalnih meril, se to razlikuje glede na laboratorijsko entiteto. Najbolj dosledni entiteti so GIA, IGI in AGS.

Ocene štirih C-jev pomagajo določiti vrednost diamanta in označujejo njegovo kakovost. Prodajalci diamantov pogosto določajo svoje cene na podlagi ocenjevalnih poročil. Poznavanje osnov teh ocen je koristno pri primerjavi dveh podobnih diamantov, vendar je najpomembnejše, kako diamant izgleda s prostim očesom in kako privlačen je celotno. V tem smislu je temeljno razumevanje štirih C-jev nujno za kupca, da se izogne porabi proračuna za sestavino, ki ne bo opazna.

REZ

Rez diamanta se nanaša na kakovost kota, razmerij, simetričnih ploskev, sijaja, ognja, utripov in detajlov zaključka diamanta. Ti dejavniki neposredno vplivajo na sposobnost diamanta za sijaj, skupaj z njegovim celotnim estetskim privlačnostjo.

GIA ocenjuje rez diamanta na lestvici od Ideal, Odlično, Zelo dobro, Dobro, Pravično do Slabo. Oznake Ideal in Odlično, odvisno od oblike diamanta, označujejo razmerja in kote, izrezane za največji sijaj in ogenj.

 

Idealna oblika diamanta

 

Rezi se znatno razlikujejo med diamanti in diamantnimi rezalci. Včasih rezalec cilja na maksimalno težo karata, kar pusti diamant preveč globok ali preplitek za optimalno odboj svetlobe. Drugič diamant lahko izrežejo tako, da se zmanjša število vključkov, kar izboljša njegovo čistost, vendar zmanjšuje največji sijaj. Tudi idealno rezan diamant lahko ima rumen odtenek, ki je preveč opazen in odvzame lepoti dragulja.

Še pomembneje pa je, da rez postane osrednja točka vaše izbire diamanta. Tudi brezhiben diamant s 2 karatoma, brez napak ali obarvanja, lahko izgleda dolgočasno, če ni izjemno dobro izrezan. Rez je najpomembnejši kazalnik lepote in ga je treba postaviti pred druge C-je.

Spodnja slika predstavlja večino rezov za diamante in za mnoge druge kamne. Torej lahko diamant ima obliko smaragda, smaragd pa lahko ima briljantni rez, ki je enak kot okrogli rez.

 

Diagram različnih oblik diamantov

 

Poleg teh rezov je tudi rez vrtnice, ki je popolnoma raven na dnu, kot prikazuje slika spodaj.

 

Rez kabocha

 

Rez kabocha je še en zelo priljubljen tip reza, vendar običajno rezerviran za druge vrste kamnov, ne diamante. Najpogosteje uporabljen je prvi z leve, na sliki spodaj. Je raven na dnu in zaobljen, gladek ter poliran na vrhu.

Rezbarije v različnih slogih

Rezbarije v različnih slogih

Rez krogle pride v različnih oblikah in velikostih. Odvisno od oblike se imenuje tudi ščitni rez, kot tisti na levi, ali celo diamantna oblika.

Rez krogleBARVA

Barva diamanta se ocenjuje glede na to, kako bel ali brezbarven je diamant. GIA ocenjuje diamante od D do Z, pri čemer je D najbolj brezbarven, Z pa vsebuje opazno rjavo ali rumeno obarvanost.

Cene diamantov običajno odražajo te ocene, včasih precej. V večini primerov prostemu očesu ni mogoče opaziti razlike med dvema sosednjima ocenjenima barvnima diamantoma, čeprav je razlika v ceni lahko pomembna.

Najpomembnejši vidik pri barvi je ugotoviti, ali se zdi brezbarven glede na svoje okolje. Prav tako želite biti prepričani, da je diamant brez kakršnega koli odtenka, ki odvzame ali moti odboj belih in barvnih odsevov svetlobe.

Sijaj ali iskrivost nastane zaradi načina rezanja diamanta. Ni koristno kupiti diamanta, ki odvrača pozornost od te pomembne značilnosti.

Barva diamanta

DIAMONDSKA LESTVICA JASNOSTI

Ocena jasnosti diamanta ocenjuje, kako čist je diamant glede vključkov in nepravilnosti. Jasnost se ocenjuje po lestvici GIA:

Lestvica jasnosti diamantov

Glede na velikost, položaj in temnost nepravilnosti lahko te napake vplivajo na prehajanje svetlobe skozi diamant. Ko se to zgodi, se lesk in lepota diamanta zmanjšata, kar odvzame visoko kakovost rezanja.

Pri jasnosti je naša glavna priporočila, da poskrbite, da je diamant čist za golim očesom in da vključki ne vplivajo na odsev svetlobe, torej VS2 ali več.

KARAT

Pogosto ljudje ob slišanju izraza "teža karata" mislijo, da gre za velikost diamanta. V resnici karat označuje težo diamanta, ne pa tudi velikosti kamna. 1 karatni diamant ustreza 200 miligramom oziroma 0,2 gramu - tehta približno toliko kot četrtina rozine. Glede na obliko diamanta in način rezanja lahko sta dva diamanta s težo 1 karat videti precej različna po velikosti.

V enem karatu je 100 točk. Tako bi bil diamant z maso 3/4 karata "diamant z 75 točkami".

1 karat = 200 miligramov = 100 točk.

Čeprav je teža karata pomemben dejavnik pri nakupu diamanta, bi morala imeti večjo težo celotna pojavnost in lesk. Na primer, povprečen diamant s težo 1,5 karata ne bo tako svetel ali pritegnil toliko pozornosti kot osupljiv diamant s težo 1,0 karata, ne glede na to, koliko tehta.

IN KAKO SE 4C-ji MEDSEBOJNO VPLETEJO?

Vsak od 4 C-jev prispeva k celotni lepoti diamanta in naredi vsak kamen edinstven. Vendar bi morali diamant obravnavati kot organsko celoto. Ker oko težko loči posamezno komponento, kot sta jasnost ali barva, je pomembno upoštevati, kako 4 C-ji vplivajo drug na drugega.

Pri oceni diamanta z uporabo 4 C-jev upoštevajte naslednje:

  • Rez: Dajte poudarek na rez med iskanjem, saj je to "C", ki najbolj vpliva na lepoto diamanta. Iščite visoko stopnjo leska in ognja ter bodite pripravljeni zmanjšati svoje stroške na drugih področjih, kot sta jasnost ali barva, da zagotovite izjemno rez.
  • Barva: Diamant bi moral izgledati bel ali brezbarven za golim očesom. Poskrbite, da barva ne odvrne ali ne moti odseva bele in obarvane svetlobe.
  • Jasnost: Izberite diamant, ki je čist za golim očesom. Nepravilnosti in vključki ne smejo odvrniti od leska ali ognja diamanta.
  • Karat: Razmislite, kaj je pomembno za vas in za tistega, ki ga imate radi, vendar si zapomnite, da bosta lesk in lepota vedno presegla le težo. Bodite pripravljeni zmanjšati težo karata, da boste zagotovili nakup osupljivega diamanta.

Z upoštevanjem teh osnov, si zapomnite, da je diamant dragocena celota in ga je treba gledati v celoti.