Nega nakita

Nakitni kosi so občutljivi dizajni, ki potrebujejo posebno nego in ustrezno shranjevanje. Poskrbite, da boste nakit odstranili in shranili pred opravljanjem del, ki vključujejo stik s kemičnimi substancami ali dela, ki bi lahko poškodovala površino ali obliko vašega kosa.


Kos nakita se lahko poškoduje med vsakodnevnimi aktivnostmi ali opravili, kot so vrtnarjenje, pomivanje posode ali športne dejavnosti. Predhodno odstranite vso bižuterijo in jo shranite na varno mesto. To bo pomagalo preprečiti morebitno škodo in ohraniti kose v najboljšem stanju.


Izpostavljanje nakita gospodinjskim tekočinam, parfumom, ekstremnim temperaturam in kozmetiki lahko povzroči obarvanje zlata ali celo razgradnjo ob stiku s močnejšimi kemikalijami, ki se uporabljajo v čistilih, in lahko resno poškoduje dragocene kamne.


Priporočamo, da se izogibate nošenju nakita med dejavnostmi, ki bi ga lahko izpostavile nevarnostim poškodb. Med nošenjem priporočamo, da kos shranite v originalni etui ali drug primeren škatli ali vrečki, saj lahko prah in onesnaženje zmanjšata sijaj dragocenih kamnov ter bleščavost zlata ali platine.


Strokovno čiščenje vaših kosov priporočamo vsaj enkrat letno ali glede na pogostost nošenja nakita. Večino kosov lahko vzdržujete s neabrazivnim čistilom med strokovnimi storitvami. Ultrazvočno čiščenje ni varno za mnoge dragocene kamne, zato odsvetujemo to metodo čiščenja.


Redno preglejte svoj nakit, da se prepričate, ali so nastavitve varno držijo dragulje na mestu, in če so zaponke ter spoji varni. Nastavitve z zatiči so še posebej občutljive. Če jih udarite ali zataknete ob oblačila, se lahko zrahljajo. Poškodovani zatiči, spoji ali zaponke lahko privedejo do izgube kamna ali celotnega kosa nakita.


Pri rokovanju z vsemi kosi nakita priporočamo previdnost, vendar nekateri dragi kamni zahtevajo posebno nego. Mnogi kamni, kot so Ametist, Smaragd, Opal, Biser, Peridot, Tanzanit in Turmalin, so zelo občutljivi in se lahko hitro obrabijo.


Če boste potrebovali pomoč ali imeli dodatna vprašanja ob prejemu kosa, nas prosimo kontaktirajte. Naši obrtniki so strokovnjaki na področju nege in popravila nakita in bodo z veseljem pomagali pri morebitnih težavah.