Morganit

KAJ JE MORGANIT?

Morganit je nežen pastelno roza do vijoličasto roza ("rose"), rumeno roza ("peach") ali oranžno roza ("salmon") odtenek berila, minerala, ki vključuje tudi smaragd, akvamarin in berile drugih barv. Barvo mu daje sled manganu. Močni odtenki morganita so redki, in kamni običajno morajo biti precej veliki, da dosežejo najlepšo barvo. Morganit ima trdoto 7,5 do 8 po Mohsovi lestvici trdote. To naredi morganitno zaročno prstan primerno za vsakodnevno nošenje, čeprav ni tako trpežen kot trdi kamni, kot sta diamant ali rubin in safir.

Različne oblike morganitnih dragih kamnov


LASTNOSTI MORGANITA

S svojim nežnim rožnatim odtenkom ta dragi kamen pogosto izžareva nedolžnost in romantične vibracije. Morganit je povezan z srčno čakro in velja za zdravilni kamen za tiste, ki iščejo sočutje, ljubezen in še posebej tiste, ki želijo dvigniti svojo ljubezen s partnerjem na višjo, a globljo raven.

OD KOD PRIHAJA MORGANIT?

Večina morganitov, ki so danes na trgu, prihaja iz Minas Gerais v Braziliji. Minas Gerais je gemološki zaklad: smaragd, akvamarin, turmalin, alexandrit, ametist in topaz so nekateri drugi dragi kamni, ki jih najdemo tam. Afganistan, Pakistan, Mozambik, Namibija in Združene države so tudi viri morganita, vendar je proizvodnja večinoma majhna in neenakomerna. Medtem ko ni več glavni proizvajalec danes, originalno nahajališče v Madagaskarju še vedno določa standard za najboljši material.

 

Surovi morganitni dragi kamen


EDINSTVENI

Ker nobena dva kamna nista enaka, ko gre za Morganit, neobdelani so še posebej tisti iz Brazila, ki imajo bolj lososovo oranžno barvo, dejansko bolj cenjeni s strani zbirateljev kot breskovo roza in rožnati odtenki. Ste vedeli, da je skoraj vsak morganit podvržen toplotni obdelavi za izboljšanje rožnate barve? Toplota odstrani rumen ali oranžen odtenek, kar pusti čistejšo in bolj privlačno rožnato barvo. Obdelava ni zaznavna, rezultirajoča barva pa je stabilna in se ne bo razbarvala, razen če je izpostavljena temperaturam nad 400 °C. Izbiro barve v celoti prepustimo kupcu, pri Capucinne radi delamo z obdelanimi morganiti, saj ustvarjajo popolne pastelno obarvane prstane, ki se ujemajo s vsakim tenom kože, vendar delamo tudi z neobdelanimi, ki ustvarjajo velik vtis kot samostojni prstan.

Zbirka dragih kamnov morganitov


VELIKO OBLIK

Oblika morganitnega kamna naj bi imela minimalen vpliv na njegovo lepoto. Kot diamant je lahko morganitni zaročni prstan privlačen kot okrogel briljanten, smaragdni rez, marquise ali ovalen. Material svetle barve je lahko narezan nekoliko globoko, da se poveča barva. Morganit je priljubljen kamen za edinstvene fantazijske reze in rezbarije. Pri Capucinne smo ga uporabili v kombinaciji z diamanti, da izpostavimo očarljiv breskov odtenek tega lepega kamna.

KAKO SKRBETI ZA SVOJ MORGANITNI NAKIT

Izogibajte se uporabi agresivnih čistilnih sredstev, kot so ultrazvočni čistilniki in parilniki ali kemikalije za morganit. Najboljši način čiščenja morganita je uporaba tople milnične vode in mehke ščetke ali krpe. Poskrbite, da je vaš nakit iz morganita popolnoma suh, preden ga oblečete ali shranite. Morganita je najbolje shraniti v vrečki iz žameta.