Tanzanit

KAJ JE TANZANIT?

Tanzanit je mineral z znanstvenim imenom modri zoisit. Je del družine epidotnih mineralov. Vijolično-modri dragi kamen je redek dragulj, ki se izkoplje le na enem mestu na Zemlji. Prav zaradi tega lahko njegova vrednost doseže vrednost smaragda, odvisno od barve in kakovosti.

 

Poleg tega je razgledan Tanzanit dragulj, ki kaže njegove edinstvene modre in vijolične odtenke.

LASTNOSTI TANZANITA

Tanzanit velja za dragulj, ki spodbuja vratno čakro, zato je idealen kamen za komunikacijo z višjimi duhovi. Gre za kamen preobrazbe - kadar nekdo išče vodstvo, lahko tanzanit pomaga najti pozitivnost, optimizem in navdih. Pomaga nam, da se upočasnimo in resnično vzamemo en dan naenkrat pri uresničevanju svojih moči.


ODKOD PRIHAJA TANZANIT?

Tanzanit, kot je omenjeno zgoraj, je dobil ime po lokaciji, kjer je največja količina tega kamna - severna Tanzanija, blizu gore Kilimandžaro. Ni bilo do Tiffanyja, da je ta dragulj dobil ime, da je postal znan po svoji čudoviti vijolično-modri barvi.

Surov Tanzanit kamen v svoji nepredelani obliki, prikazuje grobo zunanjo stran in globoko, živahne barve.

EDINSTVEN

Tanzanit je na voljo v modri, vijolični ali vijolično-modri barvi. Najbolj zaželene so intenzivno modre barve. Vse barve izven tega območja so manj vredne in niso tako redke kot globoko obarvani vijolično-modri dragi kamni Tanzanit. Neogrevan Tanzanit je rjavkaste barve in ne dobi svojih modrih in vijoličnih barv, dokler ga ne obdelajo z vročino. Kupci pogosto zamenjujejo Tanzanit s safirjem ali ametistom zaradi barve. Tipično večji kot je kamen, bogatejša je barva ali višja nasičenost. Manjši kamni bodo imeli bolj pastelno barvo z nižjo nasičenostjo. Nasičenost je v bistvu globina barve v kamnu, v bistvu raven, do katere barva "napolni" kamen. Bolj nasičena barva v Tanzanitu, bolj vredna je. To ni le zato, ker se ljudje nasplošno nagibajo k bolj živahnim barvam, ampak tudi zato, ker se pojavljajo veliko redkeje v naravi.

Osupljiv kos nakita s Tanzanitom z okroglim rezanim kamnom, vstavljen v prstan, prikazuje globoko modre in vijolične barve dragulja Tanzanita.


VSE OBLIKE

Bolj ko je kamen brezhiben, višja je njegova vrednost in lepota. Kot pri vsakem dragem kamnu je treba paziti na vključitve. Pri tanzanitu bodo vidne vključitve videti kot majhne madeže znotraj kamna. Očitno bo najbolj zaželen kamen brez vidnih vključitev. Jasnost tanzanita se ocenjuje glede na to, ali je kamen viden. To pomeni, da če ni vidnih vključitev s prostim očesom, bo kamen ocenjen kot brezhiben. Čisti, brez vključkov, so redkejši in pogosto dražji.

KAKO SKRBETI ZA NAKIT IZ TANZANITA?

Izogibajte se uporabi močnih čistilnih sredstev, kot so ultrazvočni čistilniki in parni čistilniki ali kemikalije za tanzanit. Najboljši način čiščenja nakita s tanzanitom je uporaba tople milnice in mehke krtače ali krpe. Poskrbite, da je vaš nakit s tanzanitom popolnoma suh, preden ga nosite ali shranite. Priporočljivo je shranjevanje v vrečki iz žameta.