Granat

KAJ JE GRANAT?

Granat je vrsta minerala, ki se pogosto uporablja kot dragi kamen v nakitu. Spada v skupino silikatnih mineralov z podobnimi kristalnimi strukturami, vendar različnimi kemičnimi sestavami. Granati se pojavljajo v širokem spektru barv, vključno z rdečo, zeleno, rumeno, oranžno, rjavo in celo brezbarvno. Najbolj znana barva granatov je rdeča, rdeči granati pa se pogosto uporabljajo kot rojstni kamen za mesec januar.

Rdeči granat dragi kamen

LASTNOSTI GRANATA

Granati so raznolika skupina mineralov z različnimi lastnostmi glede na njihovo specifično vrsto ali sorto. Vendar pa obstajajo nekatere splošne lastnosti in značilnosti, ki so pogosto povezane z granati:

 1. Trdota: Granati so relativno trdni minerali, običajno z razponom od 6,5 do 7,5 po Mohsovi lestvici trdote mineralov. To jih naredi vzdržljive in primerne za uporabo v nakitu.

 2. Barva: Granati se pojavljajo v širokem spektru barv, vključno z rdečo, zeleno, rumeno, oranžno, rjavo in celo brezbarvno. Najbolj znana in pogosta barva granatov je rdeča.

 3. Prosojnost: Granati so običajno prosojni do polprosojni, pri čemer so nekatere vrste bolj prosojne od drugih. Čistost in prosojnost granata lahko vplivata na njegovo vrednost kot dragi kamen.

 4. Sijaj: Granati izkazujejo steklasti sijaj po poliranju, kar povečuje njihovo splošno privlačnost kot dragi kamen.

 5. Kristalna struktura: Granati spadajo v izometrični kristalni sistem in imajo značilno dodekaedrično (12-stransko) ali trapezohedrično (24-stransko) obliko kristala, odvisno od sorte. Ta kristalna struktura daje granatom edinstven videz.

 6. Specifična teža: Granati običajno imajo specifično težo med 3,4 in 4,3, odvisno od sorte. Ta lastnost lahko pomaga gemologom identificirati različne vrste granatov.

 7. Delitev: Granati običajno ne kažejo delitve, kar pomeni, da se ne lomijo vzdolž določenih ravnin pod vplivom stresa. Namesto tega imajo konhoidalno lomljenje, podobno steklu.

 8. Refraktivni indeks: Granati imajo refraktivni indeks, ki se nekoliko razlikuje glede na specifično vrsto. Ta lastnost vpliva na blesk dragulja in njegovo sposobnost razprševanja svetlobe, kar ustvarja bliskavice barv (ogenj) pri nekaterih granatih.

 9. Kemična sestava: Granati so silikatni minerali z splošno kemično formulo X3Y2(SiO4)3, kjer X in Y predstavljata različne elemente, kot so aluminij, železo, kalcij in magnezij. Različne vrste granatov imajo različne kemične sestave, ki prispevajo k njihovim edinstvenim barvam in lastnostim.

 10. Sorte: Granati imajo več različnih sort, vključno z almandinom, piropom, grosularjem, andraditom, spessartinom in uvarovitom, vsak s svojim naborom lastnosti in barv.

 11. Uporaba v nakitu: Granati so pogosto uporabljeni kot dragi kamni v nakitu zaradi svoje lepote, vzdržljivosti in raznolike palete barv. Lahko jih oblikujemo v različne oblike, vključno z okroglimi, ovalnimi in blazinastimi rezanji, ter jih pogosto vstavljamo v prstane, ogrlice, uhane in druge kose nakita.

 12. Metafizične lastnosti: Nekateri ljudje verjamejo, da granati posedujejo metafizične lastnosti in povezave z energijo, zaščito in ljubeznijo. Te verovanja se lahko razlikujejo glede na barvo in vrsto granata.

OD KOD PRIHAJAJO GRANATI?

Granati se nahajajo na različnih lokacijah po celem svetu, in lahko se jih rudari iz primarnih in sekundarnih virov. Posebna vrsta in barva granatov pogosto zavise od geoloških pogojev območja, kjer so najdeni. Tu so nekateri opazni viri granatov:

 1. Afrika: Afrika je pomemben proizvajalec granatov. Omenjene države so:

  • Madagaskar: Znan po proizvodnji različnih vrst granatov, vključno z zelenim tsavoritom in roza do rdečim rodolitom.

  • Tanzanija: Znana po tsavoritu in rodolitu, s nekaterimi najdišči, ki prinašajo tudi zelene demantoidne granate.

  • Mozambik: Vir kakovostnih rdečih granatov, zlasti sort pirope in almandin.

 2. Azija:

  • Indija: Zgodovinsko je bila Indija glavni vir granatov, zlasti rdečih granatov almandinov.

  • Šrilanka: Znana po proizvodnji kakovostnih granatov, ki spreminjajo barvo in spominjajo na granate alexandritnega videza.

  • Rusija: Rusija je znana po zelenih demantoidnih granatih, zlasti iz Urala. Prav tako proizvaja druge vrste granatov.

 3. Severna Amerika:

  • Združene države: Granati so najdeni v različnih zveznih državah, vključno z Arizono, Kalifornijo in Idahom. Kalifornija je še posebej znana po granatih visoke kakovosti.

  • Aljaska: Aljaški granati, vključno s redko zeleno različico, so cenjeni med zbiralci.

 4. Južna Amerika:

  • Brazilija: Brazilija je vir različnih vrst granatov, vključno z zelenimi demantoidnimi granati, pa tudi rdečimi in oranžnimi vrstami.
 5. Evropa:

  • Češka (Bohemen): Znana po proizvodnji rdečih in pirope granatov, vključno s slavnimi bohemijskimi granati, uporabljenimi v nakitu.

  • Finska: Vir zelenih grossular granatov.

 6. Avstralija: Avstralija ima depozite različnih vrst granatov, vključno z rdečimi almandinom in zelenimi grossular sortami.

 7. Druge države: Granati se lahko najdejo v manjših količinah v državah, kot so Pakistan, Kenija, Namibija in drugod po svetu.

Garneti najdemo v različnih geoloških okoljih, vključno s metamorfnimi kamninami, magmatskimi kamninami in aluvialnimi nanosi. V vsaki lokaciji se lahko specifična vrsta in kakovost garnetov močno razlikujeta, prav tako se razlikujejo tudi metode rudarjenja in predpisi od kraja do kraja.

Surovi granatni dragulj

UNIKATNI

 1. Almandin: Običajno temno rdeče do rjavordeče barve, almandin garneti sodijo med najpogostejšo vrsto garnetov, ki se uporabljajo v nakitu.

 2. Pirop: Pirop garneti slovijo po svoji globoko rdeči do vijolično-rdeči barvi in so pogosto povezani z visokokakovostnimi garneti.

 3. Grosular: Grosularni garneti se pojavljajo v različnih barvah, vključno z zeleno, rumeno, rjavo in oranžno. Zelena različica je znana kot tsavorit, oranžna različica pa se imenuje hessonit.

 4. Andradit: Andraditni garneti so lahko zeleni, rumeni, rjavi ali črni. Ena znana zelena različica je demantoidni granat, ki je izjemno cenjen zaradi svoje svetlosti in ognja.

 5. Spessartin: Spessartin garneti so običajno oranžni ali rdeče-oranžni barvi in so včasih imenovani mandarinski garneti zaradi svoje živahne oranžne barve.

 6. Uvarovit: Uvarovitni garneti so svetlo zeleni in sodijo med najredkejše vrste. Pogosto se uporabljajo kot mineralni vzorci namesto draguljev.

Tsavoritni granat

KAKO SKRBETI ZA SVOJE NAKIT IZ GRANATOV?

 1. Izogibajte se izpostavljanju agresivnim kemikalijam: Garneti so relativno trdni, vendar jih lahko še vedno poškodujejo agresivne kemikalije. Izogibajte se nošenju nakita iz granatov pri delu z gospodinjskimi kemikalijami, čistilnimi sredstvi ali kopanju v kloriranih bazenih. Kemikalije lahko vplivajo na barvo in sijaj dragulja.

 2. Odstranite nakit med fizičnimi dejavnostmi: Odstranite nakit iz granatov med fizičnimi dejavnostmi, ki bi ga lahko izpostavile udarcem ali obrabi. Sem spadajo športne aktivnosti, vrtnarjenje ali dvigovanje težkih bremen. Garneti so relativno trdi, vendar jih lahko še vedno opraskamo ali poškodujemo ob pretiranem pritisku.

 3. Pravilno shranjevanje nakita: Ko ne nosite nakita iz granatov, ga shranite na čisto in suho mesto. Idealno je uporabljati mehko vrečko ali škatlo za nakit z ločenimi predelki, da preprečite praskanje ali zapletanje z drugimi kosi nakita. Nakit lahko tudi ovijete v mehko krpo.

 4. Nežno čiščenje: Za čiščenje nakita iz granatov uporabljajte blago, milnico in mehko krtačo ali krpo. Izogibajte se abrazivnim čistilom ali agresivnim kemikalijam, ki bi lahko poškodovali dragulj ali kovinske nastavitve. Nakit dobro sperite s čisto vodo in ga posušite s suho, mehko krpo brez dlačic.

 5. Izogibajte se ekstremnim temperaturam: Ekstremne temperature lahko vplivajo na trdnost tako dragulja kot kovine. Izogibajte se izpostavljanju nakita iz granatov hitrim temperaturnim spremembam, na primer postavljanju na sonce ali izpostavljanju izjemnemu mrazu. Termični šok lahko povzroči razpoke ali poškodbe.

 6. Zaščitite pred sončno svetlobo: Dolgotrajna izpostavljenost neposredni sončni svetlobi lahko obledi barvo nekaterih granatov, zlasti določenih vrst, kot je spessartin. Ko nakita ne nosite, ga shranite na mestu, kjer ne bo izpostavljen močni sončni svetlobi.

 7. Redno preverjajte nastavitve: Nastavitve, ki držijo granat na mestu, se lahko čez čas razrahljajo ali obrabijo. Redno preverjajte nakit, da zagotovite, da so nastavitve varne. Če opazite kakršne koli težave, naj strokovni draguljar opravi morebitna popravila.

 8. Izogibajte se stiku s hrapavimi površinami: Pazite, kje postavljate ali nosite nakit iz granatov. Izogibajte se stiku s hrapavimi ali abrazivnimi površinami, ki bi lahko opraskale dragulj ali kovino.

 9. Strokovno čiščenje in vzdrževanje: Razmislite o tem, da imate nakit iz granatov občasno strokovno očiščen in pregledan pri draguljarju. Ti lahko profesionalno očistijo dragulj in preverijo nastavitve na morebitne težave.